Share Button

  In memoriam: Constantin Moldoveanu

Daca esti ploiestean si suporter  al Petrolului nu ai cum sa nu fi auzit de fosta mare glorie14-petrolul-titlu-66 Constantin Moldoveanu. Tocmai pentru a readuce in actualitate  valoarea acestui mare jucator, ii dedicam aceasta postare, caci, la fel ca majoritatea  numelor mari din aproape toate domeniile de activitate, i se constientizeaza valoarea doar dupa disparitie.

Ati vazut probabil ca toata presa a vuit odata cu trecerea lui in nefiinta, luna aceasta, pe 10. Dar oare cati dintre cei care au scris despre el l-au vazut evoluand, cati au tresarit la golurile spectaculoase inscrise de el sau cati inteleg in adevaratul sens contributia lui la consolidarea numelui Petrolului?

Constantin Moldoveanu a vazut lumina zilei in octombrie 1943, jucand pentru lupii galbeni intre 1960-1969. Numele lui se leaga de castigarea titlului de campion national in editia din 1965-1966, dar si a Cupei Romaniei in 1963. Cu ocazia acesteia din urma, cand Petrolul a jucat impotriva echipei Siderurgistul Galati-partida castigata de ploiesteni cu 6-1, Constantin  Moldoveanu a marcat de doua ori. Printre reusitele lui de exceptie se numara golul inscris in confruntarea cu FC Liverpool, partida din octombrie 1966, terminandu-se 3-1 in favoarea Petrolului.  Dupa aceasta reusita, el a atras atentia unor echipe de afara, fiind dorit de campioana Americii de Sud de atunci, Penarol Montevideo.  El a evoluat de asemenea  si la Sportul Studentesc, Progresul Bucuresti sau Politehnica Iasi. De altfel, la Politehnica Iasi,  Moldoveanu si-a ,,adjudecat’’ titlul de golgheter al Diviziei A din 1971.

Contributia  sa la echipa Petrolul si-a adus-o si in calitate de antrenor, functie pe care de altfel a ocupat-o si pentru echipele Prahova Ploiesti, Metalul Plopeni, Steaua Mizil, Politehnica Iasi, Gloria Buzau sau Flacara Moreni. Si-a dedicat activitatea si antrenarii copiilor, conducand Centrele de Copii si Juniori ale cluburilor Petrolul Ploiesti, Petrolul 95 si CSM Ploiesti.

Despre meseria de antrenor, Moldoveanu spunea: „Este extrem de grea şi tensionată. Satisfacţiile sunt puţine şi nu ai timp să te bucuri de ele, pentru că urmează meciul viitor. Şi totuşi plăcerea jocului de fotbal este imensă”. Dintre antrenorii pe care i-a avut, îi i-a apreciat la superlativ pe Ilie Oană , Gil Mărdărescu, Ştefan Covaci, Constantin Cernăianu.

El a fost convocat si la echipa nationala, in partida pe care Romania a avut-o cu Uruguay-ul, din 4 ianuarie 1967, fiind si  arbitru o perioada.   

In clasamentul golurilor marcate in sezonul 1970-1971, el se afla la egalitate de puncte (15) cu Florea Dumitrache (Dinamo Bucuresti) si Gheorghe Tataru (Steaua).

    

Lasa un comentariu