Share Button

1. Cine este Nacho Martinez si cu ce se ocupa acum? Povesteste-ne mai multe despre tine!

Nacho Martinez este licentiat in Stiintele de Educatie Fizica si Sport de la Universitatea Pablo de  Olavide si lucreaza  ca preparator fizic la F.C.Petrolul Ploiesti prima divizie in Romania, (in acest moment locul 3). Am ajuns la acest club inainte de inceputul returului in stadiul de pregatire din Turcia alaturandu-ma staffului tehnic al echipei din care mai fac parte Cosmin Contra antrenor principal si Laurentiu Rosu antrenor secund.

2. Povesteste-ne un pic care a fost drumul pana aici , daca ai mai lucrat ceva asemanator si inainte si cum ai ajuns la nivelul profesionist?

Drumul meu pana la FCP se poate spune  a fost unul scurt, pentru ca  fix  anul trecut mi-am luat licenta. Am inceput sa lucrez de tanar cu echipe de copii. De aici am trecut la alte categorii mai competitive , respectiv juniori si tineret. Am combinat formarea profesionala cu antrenamentele. Pentru a capata mai multa experienta am lucrat la  VF Sport S.L. o firma specializata din Sevilla ce se ocupa cu antrenamentele personalizate atat pentru sportivii profesionisti cat si pentru antrenamentul altor persoane . De aici practic am avut oportunitatea sa plec la Petrolul Ploiesti. Munca pe care o realizam in Romania  o desfasor alaturi de doctorul F. Javier Núñez. El vine  frecvent in Ploiesti, pentru a putea realiza teste personalizate pentru fiecare jucator in parte. Tinem legatura in permanenta , si impreuna  in afara muncii pe care o desfasuram la antrenamentele propriu-zise , in paralel cu aceasta activitate  monitorizam fiecare jucator  pentru a evita accidentarile nedorite si pentru a scoate in evidenta calitatile fiecarui jucator in parte.

3. Ce infrastructura exista acolo si ce conditii de antrenament? Ce diferenta exista cu cele existente in Spania?

In general, exista diferente destul de mari de infrastructura. Noi din fericire ,  detinem un stadion complet nou (inaugurat acum 2 ani) ,  dar din pacate nu beneficiem de o baza sportiva sau terenuri de antrenament proprii. Lucrul acesta  inseamna sa schimbam mereu locul de antrenament , deplasandu-ne in unele cazuri si pe distante care necesita  o ora de mers cu autocarul. In afara de acest aspect, o alta problema pe care o intampinam este starea precara pe care o au terenurile de antrenament  unde ne desfasuram activitatea.

O alta atributie care imi revine la FCP este monitorizarea jucatorilor cu ajutorul unor dispozitive GPS , care monitorizeaza acumularile fiecarui jucator in parte.

Pe de alta parte, in salile de forta aparatele existente  nu pot face fata cerintelor de care avem nevoie, si incercam sa ne adaptam la aceste conditii pentru a scoate maximum.Inteleg ca aceasta problema exista si la celelalte cluburi din Liga 1.  Dupa  cum stim, posibilitatile financiare de care  dispune Spania  sunt  net superioare  celor existente in momentul de fata in Romania.

4. Ce diferente vezi, intre modalitatea de a trai fotbalul in Romania  fata de cel din Spania? (echipe, suporteri, jucatori, mentalitate…)

Fotbalul din Romania este similar cu cel care il cunoastem din Spania. Cum este normal, exista o diferenta de nivel intre cele doua tari. Totusi,  fotbalul si ce reprezinta el pentru societate este similar. Suporterii  sunt foarte atenti cu activitatea echipelor lor, zilnic la TV se fac dezbateri unde se comenteaza  jocul fiecarei  echipe in parte( aici exista o  mica diferenta  fata de Spania unde doar doua echipe monopolizeaza toata  informatia) , desi desigur prioritate au echipele  mai bine clasate sau cele care sunt angrenate  in competitiile europene. In ceea ce priveste suporterii, avem norocul  sa  ne mandrim cu cei mai buni fani din Romania, care de fiecare data umplu stadionul nostru si  nu inceteaza sa ne incurajeze pe toata durata meciului. Spre deosebire de noi, la alte echipe din Romania  stadioanele sunt pline doar la derbyuri, la restul partidelor , stadioanele fiind aproape goale.

5. Care este  activitatea ta zilnica atat la munca cat si acasa?

Fiecare zi a mea este destul de incarcata. In afara de  abordarea sedintelor de antrenament (care au loc saptamanal) ma ocup si cu reabilitarea  anumitor jucatori  care au  mici probleme medicale. In unele cazuri, inainte sau dupa antrenamente  lucrez in plus cu grupuri mici de jucatori axandu-ma pe necesitatile individuale ale fiecaruia si nu doar la nivel  general, dar in unele cazuri lucrez si din punct de vedere tehnic.

In afara de acest aspect,  controlez si analizez toate datele GPS, care imi arata care au fost parametrii antrenamentului ,  iar cu  constatarile ulterioare   le  impartasesc staffului tehnic. Practic, aceste lucruri  imi ocupa toata ziua,  iar  cand ajung acasa am sarcina de a  analiza  toata activitatea  desfasurata pe parcursul zilei. Daca am timp liber,  il investesc  in lecturarea unor articole de  cercetare  care sa ma ajute sa ma perfectionez. Sunt  foarte ocupat.

6.Cum sunt  Cosmin Contra si Laurentiu Rosu ca antrenori? Ce fel de caractere au, ce model de joc  utilizeaza, cat de apropiati sunt de jucatori….cu ce antrenor dintre cei cunoscuti esti de parere ca seamana atat la caracter cat si la  tactica  implementata echipei?

Atat Cosmin ca antrenor principal, cat si Rosu cunosc in detaliu cum functioneaza un vestiar, asta  datorita faptului ca au fost jucatori pana de curand.Acest lucru  reprezinta un avantaj deoarece ei stiu cand anume  sa fie  mai exigenti si cand e momentul  sa o lase mai usor. Adevarul este  ca se ocupa de grup foarte bine, ambii sunt foarte apropiati de jucatori, le place sa vorbeasca cu ei , sa stie cum se simt  si ce gandesc.In acelasi timp, cum am mai spus ,  stiu cand sa fie exigenti si  aplica lucrul asta.In ceea ce priveste jocul, cautam intotdeauna  sa-l controlam, verticalizand de fiecare data  atunci cand putem, daca nu  putem reusi asta  incercam  sa pasam rapid  pentru gasirea spatiilor spre poarta adversa.La antrenamente , incercam intotdeauna sa  implementam  acest stil de joc , care are la baza exercitii  cu mingea, aceste exercitii vizand in mod special imbunatatirea  a ceea ce  gandim ca avem nevoie.

Este complicat sa cautam asemanari intre antrenori, pentru ca  de la echipa la echipa  existe diferente de lot si  caractere diferite de jucatori. Nu pot face nicio comparatie, pentru ca nu cunosc  cum  lucreaza alti antrenori. In orice caz, metodologia pe care o aplicam la Petrolul este similara  cu cea vazuta in Spania  , evident fiecare cu metodele proprii.

7.Ce “dueluri celebre”  ti-au povestit de pe vremea cand erau jucatori?

Multe. Imi place sa-mi povesteasca despre acestea , ii intreb des despre jucatori , despre glumele care le faceau intre ei. Imi aduc aminte despre una cu Cosmin, cand l-am intrebat care  a fost colegul lui ce l-a impresionat cel  mai mult ca jucator, mi-a zis “puff….la Milan am fost coleg cu ….Maldini, Pirlo, Seedorf, Rui Costa, Shevchenko, Inzaghi, Redondo,…..nu stiu…..alege tu Nacho”….hehe.

Dupa aceea  povestesc alte istorioare amuzante, intamplari ce….in fine e complicat de povestit , sunt foarte interesante. Este o onoare  sa vorbesc cu doi antrenori  cu o asemenea experienta ca jucatori. Ei ca si mine sunt la inceput in cariera de antrenori , dar cu munca pe care  o depun, cu mentalitatea de invingatori , prin modul lor de a antrena si trata lotul , prin experienta lor  ca  fosti jucatori  si toate celelalte sigur  vor obtine  succesul mult dorit.

8. Care sunt cei mai buni 3, 4 jucatori  din campionatul romanesc si cum  sunt ei tratati  acolo? (presa, suporteri, jucatori de la alte cluburi…)

Aici in Romania, acest aspect cred ca este diferit de Spania, dupa cum am zis anterior , atentia mass-mediei  romanesti este mult mai  ampla. In afara de asta, in  mass- media  se furnizeaza des informatii din alte ligi, nu se concentreaza atat  de multe informatii pe jucatori. Cu toate acestea, in cazul in care as alege cativa jucatori  atat pentru impactul mediatic cat si pentru joc i-as alege pe Latovlevici(Steaua), care a avut  prestatii bune in Europa League; Rui Pedro(CFR Cluj); Bokila si Grozav, de la echipa noastra Petrolul, acesta din urma este un tanar cu mare potential, care daca munceste cum trebuie, sigur va face pasul la o echipa de top din Europa.

Acesti jucatori sunt un pic  scosi mai in evidenta de catre presa, dar exista si alti jucatori buni care au prestatii foarte bune in campionat. Cu presa si  suporterii  se intampla la fel ca si in Spania. Ei  urmaresc foarte atent  prestatiile lor si zvonurile privind viitoarele transferuri.

9. Cat  de importanta este pregatirea fizica in fotbal in general? si in cel romanesc in special?

Aici, in Romania pregatirea fizica are un rol important , in presa romaneasca se vorbeste foarte mult despre acest aspect si  se pune pret mereu  pe nivelul de forma  al jucatorilor, care este in stransa legatura cu rezultatele .Din punctul meu de vedere,pregatirea fizica  este la fel de importanta la un nivel inalt  atat pentru jucator luat individual cat si pentru echipa luat  ca un intreg,  dar nici mai mult , nici mai putin ca alte componente de performanta cum sunt capacitatea tehnico-tactica , mentalitatea.

Odata ce un jucator are cerintele minime corespunzatoare caracteristicilor sale individuale si cerintelor tactice care sunt impuse pe sistemul de joc,restul de munca ar trebui sa vizeze factorii  tehnico-tactici in baza modelului de joc. De cele mai multe ori, trebuie sa  sti momentul oportun cand trebuie sa alergi sau sa acoperi distanta.Acest lucru il vedem la jucatorii mai experimentati, care in ciuda varstei lor  continua sa se afle la un nivel foarte ridicat prin capacitatea lor de a decide asupra deciziei corecte la momentul potrivit. Am putea vorbi mult despre acest subiect(cu toate ca am facut un rezumat, s-ar putea sa fi lasat multe lucruri neclare), poate la un moment dat  vom putea aprofunda mai mult , dar pentru moment ne oprim aici….

10. Cum a evoluat campionatul romanesc in ultimii ani si ce obiective  are pe termen scurt sau mediu  Liga 1  sau echipele din partea de sus a clasamentului?(sa devina o liga mai importanta, sa se mentina la acelasi nivel, sa joace in Europa)

Este o intrebare dificila.In primul rand ca sunt de foarte putin timp aici, dar din cate aud si vad, obiectivele Ligii  sunt  acelea de a atinge stabilitatea in cadrul cluburilor(ceva ce nu s-a indeplinit in ultimii ani) si sa incerce sa imbunatateasca nivelul ligilor inferioare.

Evident,aici este importanta participarea in competitiile europene.Ca o opinie personala,cred ca ar trebui sa schimbe anumite aspecte organizatorice ale propriului campionat, imbinand  jucatori proprii din Romania cu altii din afara tarii cum au facut-o pana acum si  sa  acorde mai multa atentie  centrelor de copii si juniori , deoarece de mai multi ani nu au rezultate pozitive la aceste categorii.

sursa:falso9blog.blogspot.com.es

Foto:fcpetrolul.ro; albertomartinbarrero.blogspot.com

Traducere:Mihai Stroe(Mondialu’) & Florian Tudorache(Romario)

 

Lasa un comentariu