Share Button

EDIŢIA 1935/1936

EDIŢIA PREMIERELOR

Pentru Juventus, cel de-al treilea sezon ca prim-divizionară avea să fie precedat de numeroase schimbări impuse de clasarea slabă în ediţia recent încheiată. În primul rând, încă de la finele lunii iulie a fost insta1lat pe „banca suspinelor” tehnicianul maghiar Emeric Vogl II. De asemenea, şi la nivelul lotului de jucători avusese loc o fluctuaţie însemnată. Un serios contingent părăsea gruparea în albastru-roşu: Ştefan Bârlea, Ion Constantinescu, Gyula Dobo, Dezideriu Lacky, Ilie Lupu, Pericle Popovici şi Iosif Schreier. Ei lăsau locul nou veniţilor: Ricardo De Vittor, Ivan Endreffy, Iosif Korony (venit de la CAM Timişoara), Desideriu Miskolcz, Vasile Vaida (II) şi veteranul Constantin Stanciu – transferat de la Venus. Foarte ambiţios, asemeni lui Ettore Brunelli, noul preşedinte Grigore Urlăţeanu viza doar performanţa. Nici el nu era adeptul jumătăţilor de măsură.

Divizia A avea aceeaşi componenţă din sezonul precedent, deoarece AMEFA învinsese în barajul pentru promovare-menţinere pe Jiul Petroşani, câştigătoarea turneului final susţinut de cele cinci câştigătoare ale seriilor Diviziei B.

Campionatul era programat să înceapă duminică, 8 septembrie. Mai grăbiţi, juventiştii deschideau „balul” în prima zi de toamnă cu un meci disputat în devans. Debutul era făcut cu dreptul, o victorie împotriva României Cluj. A urmat o remiză la Oradea, cu Crişul local. Erau lideri şi toată lumea era a lor. Pretenţiile, dar şi ambiţiile, erau mari, iar rezultatele se dovedeau a fi pe măsura aşteptărilor, cel puţin până acum. Din păcate însă pentru discipolii lui Emeric Vogl II, avea să se producă un nedorit scurt-circuit, în jocul de acasă, cu CFR-ul, la mijloc de răpciune. Eşecul a fost pus, în principal, pe seama folosirii lui Ladislau Palmer ca vârf de atac în detrimentul lui Iosif Korony, autorul golului. Ruşinea înfrângerii 2în faţa rivalilor giuleşteni, era digerată greu de către diriguitorii clubului. Aceştia îl avertizau pe tehnicianul maghiar că nu mai este loc pentru paşi greşiţi.

Avea să urmeze o nouă înfrângere dureroasă, la figurat pentru Juventus şi la propriu pentru Ion Maior (II). În pauza meciului, extremul dreapta al celor în albastru-roşu a fost bătut în mod bestial de un grup de suporteri ai României Cluj. Aceştia îi aplicau cumplita corecţie fizică pentru a răzbuna o accidentare din sezonul precedent. Despre ce era vorba? La meciul din faza optimilor de finală din cadrul Cupei României, disputat la 6 aprilie, în Capitală, în urma unui duel pentru balon cu juventistul, „mănăştureanul” Teodor Felecan (II) atacantul clujenilor a suferit o fractură la piciorul drept. Revenind la partida care s-a jucat sub Feleac, oamenii lui Grigore Urlăţeanu pierdeau la scor de neprezentare. Înfrângerea îi cobora pe juventişti pe locul al VIII-lea. Muştruluiţi de foarte exigentul lor şef, coechipierii internaţionalului Emerich Vogl îşi adjudecau, apoi, maximum de puncte în cele două meciuri de pe propriul teren (3-2 cu CAO şi 6-1 cu Chinezul). În timp ce Juventusul trecea de CAO, la Timişoara, Chinezul local termina la egalitate cu Venus: 1-1. La finalul acestei partide, arbitrul Teofil Moraru a fost bătut de publicul spectator nemulţumit de felul în care a fost condusă partida. Câţiva jucători venusişti care au intervenit pentru aplanarea incidentului au fost molestaţi, şi ei, de public. Internaţionalul Alfred Eissenbeisser a fost lovit serios cu o piatră şi a suferit o leziune gravă la cap fiind internat în spital. La doar o săptămână de la acele incidente, Chinezul susţinea partida cu Juventus pe arena celor pe care tocmai îi „altoise”, pe stadionul „Venus”. Profitând de faptul că timişorenii prezentau o garnitură „peticită”, elevii lui Vogl II au mers pe principiul să le dea „câte înghiţeau”. Şi le-au dat jumătate de duzină. În urma victoriei zdrobitoare, la mijlocul turului juventiştii erau pe locul al IV-lea.

Deplasarea de la Arad, pentru meciul cu AMEFA, era privită cu optimism, gruparea de pe Mureş fiind „cenuşăreasa” seriei, fără vreo victorie până în acel moment. În mod cu totul surprizător, gazdele şi-au trecut în cont primul succes. Cum, de regulă, antrenorul este primul vinovat în astfel de cazuri, s-a decis înlocuirea tehnicianului Emeric Vogl II. După demitere, tehnicianul maghiar avea să încheie un contract cu gruparea România din Cluj. Comitetul de Conducere întrunit sâmbătă, 19 octombrie 1935, s-a decis, din nou, pentru angajarea lui Gyula Dobo, care a fost instalat două zile mai târziu. Şocul schimbării nu a avut, însă, efectul scontat, ci dimpotrivă. Până la finalul sezonului fotbaliştii clubului albastru-roşu nu aveau să mai simtă gustul succesului. Au urmat alte două contraperformanţe, ambele în Capitală (0-2 acasă, cu Gloria Arad şi 1-2 pe terenul Venusului). Remizele obţinute pe terenurile Unirii Tricolor şi Ripensiei aveau numai darul de a mângâia orgoliul zdruncinat de un sezon nefast. În cele din urmă, la finele turului, Juventusul realiza o clasare pe poziţia a X-a, cu numai 9 puncte şi un golaveraj subunitar (18:19), la şase lungimi în urma insolitului tandem lider CA Oradea – Venus. Era extrem de puţin pentru ambiţiile de start.

      Returul a început în prima zi de primăvară. Juventus nu a răspuns „prezent”. Partida de acasă cu Crişana fusese amânată. Elevii lui Gyula Dobo aveau să „intre în pâine” după o săptămână, la Cluj. Câştigau clar în faţa Victoriei (noua denumire a echipei România), după ce erau conduşi încă din start. În meciul următor, la fel ca şi în tur, CFR-ul avea să facă din nou în aşa fel ca norii negri să se adune peste clubul fondat de Ettore Brunelli. Aceştia aveau să fie însă repede risipiţi odată cu umilirea „şepcilor roşii”, cărora juventiştii le-au dat o mână de goluri. La fel de severă a fost şi „corecţia” administrată Venusului, cât să cuprindă şi cealaltă mână. 3Golaverajul, la fel şi moralul, creşteau vizibil de-acum. Într-o zi de vineri, nu una oarecare, ci chiar de ziua muncii, oamenii ambiţiosului Grigore Urlăţeanu obţineau al treilea succes la rând, în dauna muncitorilor arădeni. Un succes la limită datorită căruia gruparea în albastru şi roşu urca pe locul al V-lea. Ascendentul moral avea să fie probat din plin joi, 11 iunie, pe pielea Crişanei, cea „desfiinţată” în jocul restant, de pe stadionul ONEF, cu un umilitor 7-1 (3-1). După şase runde disputate în sezonul de primăvară, Juventus era liderul returului. Acumulase 12 puncte şi avea un golaveraj de excepţie: 25-3! Era de-a dreptul un adevărat miracol ceea ce se întâmpla cu discipolii lui Gyula Dobo dacă facem o comparaţie cu parcursul realizat în tur. Au urmat un egal în fieful ocupantei ultimei trepte a podiumului, CAO, şi un succes clar acasă în faţa celor de la Ripensia, campioană a României şi liderul ierarhiei la zi. După acest adevăratr tur de forţă, Juventus ajungea pe locul al IV-lea cu 22 de puncte, cu unul mai puţin decât Venusul, aflat un loc mai sus. Alte două remize obţinute cu scor identic (2-2 cu Chinezul, pe Bega, şi acasă cu Unirea Tricolor) aveau să ducă la opt numărul jocurilor fără înfrângere pentru coechipierii lui Emerich Vogl. Erau, acum, pe locul al III-lea devansându-i pe „negrii” Venusului la golaveraj (47:30 faţă de 57:50). La 12 iulie, la Arad, Gloria punea capăt seriei invincibile a flăcăilor în albastru-roşu. Rezultatul nu mai putea afecta clasarea finală a echipei păstorite de Grigore Urlăţeanu, cu toată victoria CAO-ului în dauna Ripensiei, devenită triplă campioană a ţării. Al treilea an ca prim-divizionară avea să-i aducă Juventusului cea mai bună performanţă a intervalului cuprins de la înfiinţarea sistemului competiţional divizionar şi până la cel de-al doilea război mondial.

În ediţia 1935/36 a Cupei României s-au înscris 138 de echipe. Această cifră atestă faptul că, deşi era doar la a treia sa ediţie, ajunsese o competiţie populară. Ca şi în campionat, în Cupa României băieţii lui Gyula Dobo realizau o premieră în istoria clubului. Atingeau faza semifinalelor după ce, pe parcurs, au înâlnit numai adversari din Capitală. Au eliminat, mai întâi, două grupări din eşalonul secund, în ambele Juventus având statul de gazdă. Duminică, 22 martie 1936, în faza şaisprezecimilor, au dat piept cu Sportul Studenţesc, pe care au zdrobit-o cu sever 7-1 (4-0). A urmat, la interval de două săptămâni, la 5 aprilie, în optimi, confruntarea cu Macabi. Contrar aşteptărilor, a fost un meci extrem de greu pentru gruparea prim-divizionară. Echipa evreilor avea să deschidă scorul după numai 10 minute de joc. Nicky Petrescu avea să egaleze cu cinci minute înainte de pauză. Superioritatea din teren a coechipierilor internaţionalului Vogl avea să fie materializată şi pe tabelă, în interval de numai două minute, cu un sfert de oră înaintea fluierului final.

În faza sferturilor de finală, zeiţa Fortuna le opunea juventiştilor o prim divizionară de top: Venus. Meciul cu gruparea rivală desfăşurat pe stadionul „negrilor” a avut parte de un episod inedit. În pauză, arbitrului Mihail Petrescu i-a venit rău şi a leşinat. Nu mai putea oficia. Delegatul federal A. Rosenberg a decis, conform regulamentului, ca repriza secundă să fie condusă de cel mai vechi dintre ceilalţi doi membri ai brigăzii, respectiv Drăgan. Acesta refuza să arbitreze fiindcă jucase la Juventus cu doi ani în urmă, motiv pentru care a şi fost recuzat de Emerich Vogl, căpitanul echipei în albastru-roşu. Aşa se face că s-a apelat la ajutorul lui Theodor Davilla, preşedintele Comisiei Centrale de Arbitri, prezent în tribună. Acesta, mergând la cabine, l-a desemnat pe Iancu Ceaureanu, prezent la teren ca spectator, să ducă partida la bun sfârşit, de comun acord cu delegaţii echipelor. Situaţia neprevăzută a condus la o întârziere a reluării jocului cu aproximativ 38 de minute. Finalmente, discipolii lui Gyula Dobo s-a impus cu 3-1, după ce conducea la pauză cu 1-0. Aşadar, superioritatea oamenilor preşedintelui Grigore Urlăţeanu era una evidentă. Aceştia s-au impus în faţa venusiştilor în fiecare repriză, de fiecare dată cu un alt arbitru.

Frumosul parcurs al juventiştilor avea să le fie curmat în penultimul act al competiţiei, desfăşurat la 7 iunie. Oborenii de la Unirea Tricolor aveau să se opună calificării Juventusului în finala competiţiei, în cadrul unui cuplaj disputat pe arena „Venus”, în faţa a 18.000 de spectatori care au urmărit ambele meciuri ale semifinalelor: Ripensia Timişoara – Universitatea Cluj şi Unirea Tricolor – Juventus. Ajunşi între ultimele patru echipe car îşi disputau adjudecarea trofeului, fotbaliştii clubului albastru-roşu, îşi doreau să dispute finala Cupei României. Juventusul făcea performanţă, aşa cum îşi dorea Grigore Urlăţeanu. Aşa cum era firesc, până la urmă, pentru un club puternic. Dar, cum de la „a vrea” până la „a putea” este cale lungă, juventiştii s-au recunoscut învinşi cu un sec 1-4, după ce la pauză fusese 1-1. Oborenii deschiseseră scorul încă din debutul partidei, iar Ricardo De Vittor avea să egaleze cu 15 minute înaintea pauzei pentru odihnă. În cealaltă semifinală, Ripensia Timişoara o elimina pe Universitatea Cluj, cu 4-2, într-o reeditare a finalei din urmă cu doi ani, în ediţia inaugurală. Finala, desfăşurată după două săptămâni, tot în Capitală, avea să fie adjudecată de bănăţeni cu un categoric 5-1. Era a treia finală consecutivă de Cupa României disputată de „Ripi” care intra pentru a doua oară în posesia preţiosului trofeu.

Campionatul Naţional Divizia A

01.09.1935 Juventus Bucureşti – România Cluj 2-0 (1-0) Au marcat: L. Palmer (’41), V. Vaida (II) (’85). Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ion Maior (II), 5. Desideriu Miskoltz, 6. Nicolae Petrescu – 7. Vasile Vaida (II), 8. Traian Zăinescu,4 9. Iosif Korony, 10. Constantin Stanciu, 11. Ladislau Palmer. România: 1. Al. Munteanu II – 2. T. Doci, 3. B. Pop I – 4. N. Munteanu I, 5. V. Pop III, 6. Ad. Fărcăşan – 7. Gh. Cobârzan, 8. Em. Feraru, 9. G. Nistor, 10. C. Lazăr, 11. V. Căpuşan. Arbitri: Iuliu Palfy (Arad) – V. Matei, N. Ţepeneag (Bucureşti). Delegat federal: mr. dr. Gheorghe Brezeanu. Stadion: ONEF.

08.09.1935 Crişana Oradea – Juventus Bucureşti1-1 (1-1) Au marcat: P. Maliţa (’7) / C. Stanciu (’37). Crişana: 1. N. Ţuţuianu – 2. L. Szabo, 3. I. Romanescu – 4. Fr. Pintea, 5. D. Fănescu, 6. I. Pop – 7. Ad. Bocşa, 8. A. Szöke, 9. I. Baratky, 10. O. Nagy, 11. P. Maliţa. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ion Maior (II), 5. Desideriu Miskolcz, 6. Nicolae Petrescu – 7. Vasile Vaida (II), 8. Traian Zăinescu, 9. Iosif Korony, 10. Constantin Stanciu, 11. Ladislau Palmer. Arbitru: George Theil (Sighişoara). Delegat federal: Ioan Cromec. Stadion: Regele Carol I – Oradea.

14.09.1935 Juventus Bucureşti – CFR Bucureşti 1-3 (1-2) Au marcat: I. Korony (’8) / Al. Cuedan (’30), L. Pal (’38), Gh. Georgescu. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Ion Maior (II), 5. Desideriu Miskolcz, 6. Nicolae Petrescu – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Ladislau Palmer, 10. Constantin Stanciu, 11. Vasile Cristescu. CFR: 1. S. Konrad – 2. N. Roşculeţ, 3. Martin – 4. V. Cossini, 5. Gh. Răşinaru, 6. I. Costea – 7. Gh. Georgescu, 8. E. Loeb, 9. L. Pal, 10. Al. Cuedan, 11. M. Buza. Arbitri: Iancu Ceaureanu – D. Mincu, P. Ştefănescu (Bucureşti). Delegat federal: dr. Puiu Stroescu. Stadion: ONEF.

22.09.1935 Universitatea Cluj – Juventus Bucureşti3-0 (1-0) Au marcat: P. Draga (’40), A. Baciu (’75), Şt. Naftali (’88). Universitatea: 1. A. Sepci – 2. Em. Borgia, 3. C. Orza – 4. V. Gain, 5. S. Selim, 6. I. Sârbu – 7. Şt. Naftali, 8. P. Draga, 9. I. Păunescu, 10. S. Ploeşteanu, 11. A. Baciu. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Vasile Vaida (II), 9. Iosif Korony, 10. Constantin Stanciu, 11. Ladislau Palmer. Arbitru: Mitty Niculescu (Bucureşti). Stadion: Municipal – Cluj.

29.09.1935 Juventus Bucureşti – CA Oradea 3-2 (1-1) Au marcat: I. Korony, Tr. Zăinescu (’55), L. Palmer (’57) / L. Szika (’15, ’75). Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. CAO: 1. M. David – 2. I. Bartha, 3. A. Sarkady – 4. A. Krausz, 5. G. Juhasz, 6. A. Feuerstein – 7. L. Szika, 8. Fr. Spielmann, 9. I. Borbil (I), 10. A. Mosco, 11. E. Cocsis. Arbitri: Petre Vuia – V. Georgescu, A. Creţu (Bucureşti). Delegat federal: Alexandru Căpăţână. Stadion: ONEF.

06.10.1935 Juventus Bucureşti – Chinezul Timişoara6-1 (3-0) Au marcat: I. Maior (II) (’6, ’74), Tr. Zăinescu (’11, ’64), R. De Vittor (’35, ’64) / I. König (’87). 5Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Chinezul: 1. I. Schmidt – 2. I. Mathias, 3. Şt. Kohl – 4. J. Nagy II, 5. I. Zelenak I, 6. R. Demetrovici – 7. A. Szilard I, 8. I. König, 9. M. Glasz, 10. I. Bajusz, 11. T. Tabacu. Arbitru: Iuliu Palfy (Arad). Delegat federal: Alexandru Căpăţână. Stadion: Venus.

13.10.1935 AMEFA Arad – Juventus Bucureşti2-1 (1-1) Au marcat: I. Magold (’15), Şt. Pernecky (’76) / L. Palmer (’37). AMEFA: 1. R. Sadowsky – 2. I. Csajka, 3. Al. Kovacs – 4. I. Szurdi, 5. Ad. Szabo, 6. Z. Szanislo II – 7. Şt. Cucula, 8. I. Magold, 9. D. Bătrân, 10. Şt. Pernecky, 11. Szida. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitru: Teofil Morariu (Oradea). Stadion: Gloria – Arad.

20.10.1935 Juventus Bucureşti – Gloria CFR Arad 0-2 (0-1) Au marcat: Rohan (’38), Şt. Dobra (’85). Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Gloria CFR: 1. Fr. Theimler – 2. Şt. Variassy, 3. V. Volintir – 4. I. Lupaş, 5. C. Weichelt, 6. Gr. Pecican – 7. P. Igna, 8. Rohan, 9. Gh. Barbu I, 10. Şt. Dobra, 11. Gh. Mercea. Arbitri: Ferdinand Cajdan – M. Cruţescu, F. Kajdan (Bucureşti). Stadion: ONEF.

26.10.1935 Venus Bucureşti – Juventus Bucureşti2-1 (1-1) Au marcat: L. Gruin (’40), A. Voronetchi (’85) / R. De Vittor (’26). Venus: 1. N. Iordăchescu – 2. L. Sfera, 3. Gh. Albu – 4. A. Bărbulescu, 5. A. Eisenbeisser, 6. C. Ionescu – 7. L. Gruin, 8. D. Gavrilescu, 9. G. Sepi II, 10. P. Vâlcov, 11. A. Voronetchi. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Constantin Stanciu, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitri: Iuliu Palfy (Arad) – M. Cruţescu (Bucureşti). Stadion: Venus.

09.11.1935 Unirea Tricolor Bucureşti – Juventus Bucureşti2-2 (1-1) Au marcat: I. Bogdan, P. Sucitulescu (’79 – pen.) / I. Korony (’16), A. Creţeanu (pen.). Unirea Tricolor: 1. I. Ionescu – 2. P. Sucitulescu, 3. V. Gavăţ – 4. C. Robe, 5. Al. Covaci, 6. A. Ghermelie – 7. Tr. Ionescu, 8. D. Schileru, 9. S. Niculescu, 10. Şt. Cârjan, 11. I. Bogdan. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Constantin Stanciu – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitri: Constantin Iliescu – B. Vasilescu, H. Bercovici (Bucureşti). Delegat federal: Bucur Bârsu. Stadion: Unirea.

24.11.1935 Ripensia Timişoara – Juventus Bucureşti1-1 (0-1) Au marcat: Şt. Dobay (’88) / Tr. Zăinescu (’26). Ripensia: 1. D. Pavlovici – 2. R. Bürger, 3. Fr. Agner – 4. P. Gall, 5. V. Deheleanu, 6. R. Kotormany – 7. S. Bindea, 8. Gh. Ciolac, 9. V. Chiroiu, 10. E. Lakatoş, 11. Şt. Dobay. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Constantin Stanciu – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitru: Bucur Bârsu (Constanţa). Delegat federal: dr. Stelea. Stadion: Electrica – Timişoara.

 

  Venus   Bucureşti 11 6 3 2    29 : 16 15p
  CA   Oradea 11 7 1 3    22 : 15 15p
  Ripensia   Timişoara 11 5 4 2    31 : 22 14p
  Gloria CFR     Arad 11 6 1 4    26 : 22 13p
  AMEFA   Arad 11 5 3 3    20 : 17 13p
  Crişana   Oradea 11 4 2 5    23 : 21 10p
  CFR   Bucureşti 11 5 0 6    24 : 23 10p
  Juventus     Bucureşti 11 3 3 5    18 : 19 9p
  România   Cluj 11 3 3 5    24 : 32 9p
  Chinezul   Timişoara 11 4 1 6    20 : 34 9p
  Unirea Tricolor     Bucureşti 11 2 4 5    27 : 29 8p
  Universitatea   Cluj 11 3 1 7    13 : 27 7p

 

08.03.1936 Victoria Cluj – Juventus Bucureşti1-3 (1-1) Au marcat: T. Felecan II (’5) / Tr. Zăinescu (pen.), R. De Vittor (’56), V. Vaida (II) (’59). Victoria: 1. I. Chendreanu II – 2. T. Doci, 3. I. Felecan I – 4. N. Munteanu, 5. V. Pop III, 6. Ad. Fărcăşan – 7. B. Pop I, 8. G. Nistor, 9. C. Lazăr, 10. T. Felecan II, 11. V. Căpuşan. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitru: Petre Vuia (Bucureşti). Delegat federal: George Mirion. Stadion: Municipal – Cluj.

14.03.1936 CFR Bucureşti – Juventus Bucureşti 4-1 (2-0) Au marcat: Şt. Barbu II (’1), Fr. Boroş (’45), I. Moldoveanu (’53), L. Pal / R. De Vittor (’80). CFR: 1. S. Konrad – 2. Şt. Wetzer II, 3. N. Roşculeţ – 4. V. Cossini, 5. Gh. Răşinaru, 6. Al. Cuedan – 7. Fr. Boroş, 8. I. Moldoveanu, 9. Şt. Barbu II, 10. L. Pal, 11. Gh. Georgescu. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Emerich Vogl, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitri: Alexandru Milivoi (Timişoara) – P. Mănişoreanu, C. Pârvulescu (Bucureşti). Delegat federal: Denis Xifando. Stadion: Venus.

29.03.1936 Juventus Bucureşti – Universitatea Cluj5-0 (2-0) Au marcat: L. Palmer (’35), R. De Vittor (’42), N. David (’51 – ag.), Tr. Zăinescu (’66 – pen., ’80). Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Avram Dragomirescu, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Emerich Vogl, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Universitatea: 1. A. Sepci – 2. Em. Borgia, 3. Gr. Iancovici – 4. I. Sârbu, 5. V. Gain, 5. N. David – 7. Şt. Naftali, 8. C. Orza, 9. J. Sanislo I, 10. S. Ploeşteanu, 11. D. Neagrău. Arbitri: Miron Neagu (Timişoara) – Al. Stăncescu, Batigeli. Delegat federal: lt. dr. Boby Zamfirescu. Stadion: Venus.

26.04.1936 Juventus Bucureşti – Venus Bucureşti5-0 (2-0) Au marcat: L. Palmer (’29, ’77), R. De Vittor (’40, ’55, ’57). Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Avram Dragomirescu, 3. Constantin Neacşu – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Emerich Vogl, 6. Constantin Stanciu – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Venus: 1. N. Iordăchescu – 2. M. Bădulescu, 3. Gh. Albu – 4. C. Constantinescu, 5. A. Eisenbeisser, 6. V. Mihăilescu – 7. Em. Dumitrescu, 8. G. Sepi II, 9. N. Iliescu, 10. P. Vâlcov, 11. L. Gruin. Arbitri: Petre Vuia – T. Secuşanu, H. Bercovici (Bucureşti). Stadion: Venus.

01.05.1936 Juventus Bucureşti – AMEFA Arad1-0 (1-0) A marcat: L. Palmer (’8). Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Avram Dragomirescu, 3. Constantin Neacşu – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Emerich Vogl, 6. Constantin Stanciu – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. AMEFA: 1. R. Sadowsky – 2. N. Kovacs, 3. I. Csajka – 4. I. Szurdi, 5. Ad. Szabo, 6. Z. Szanislo II – 7. Şt. Cucula, 8. I. Leb, 9. Şt. Pernecky, 10. L. Blascovits, 11. D. Bătrân. Arbitri: A. Ionescu Ţope (Ploieşti) – A. Mihu, V. Matei (Bucureşti). Delegat federal: Leonte Silberman. Stadion: Venus.

11.06.1936 Juventus Bucureşti – Crişana Oradea 7-1 (3-1) Au marcat: I. Korony (’10, ’40), V. Vaida (II) (’30), Tr. Zăinescu (’50 – pen., ’65), L. Palmer (’70), Em. Vogl (’80) / I. Lengheriu (’31). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Emerich Vogl, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Crişana: 1. E. Crainic – 2. L. Szabo, 3. E. Saborski – 4. A. Szöke, 5. D. Fănescu, 6. Fr. Pintea – 7. P. Maliţa, 8. O. Nagy, 9. I. Lengheriu, 10. Ad. Bocşa, 11. G. Cionca. Arbitri: Anton Irimescu (Iaşi) – Gh. Ionescu, A. Mihu (Bucureşti). Delegat federal:dr. Puiu Stroescu. Stadion: ONEF.

21.06.1936 CA Oradea – Juventus Bucureşti 1-1 (1-1) Au marcat: L. Szika (’25) / Tr. Zăinescu (’30 – pen.). CAO: 1. Şt. Czinczer – 2. I. Bartha, 3. A. Sarkady – 4. I. Borbil (I), 5. G. Juhasz, 6. A. Feuerstein – 7. L. Szika, 8. Fr. Spielmann, 9. I. Bodola, 10. A. Mosco, 11. E. Cocsis. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Emerich Vogl, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitru: George Theil (Sighişoara). Delegat federal: Ion Cromec. Stadion: Regele Carol I – Oradea.

28.06.1936 Juventus BucureştiRipensia Timişoara 2-0 (0-0) A marcat: R. De Vittor (’49, ’83). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Constantin Stanciu, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Emerich Vogl, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Vasile Vaida (II), 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Ripensia: 1. D. Pavlovici – 2. R. Bürger, 3. B. Hocksary – 4. V. Chiroiu, 5. R. Kotormany, 6. E. Lakatoş – 7. S. Bindea, 8. Z. Beke, 9. Gh. Ciolac, 10. Al. Schwartz, 11. Şt. Dobay. Arbitru: Iancu Ceaureanu (Bucureşti). Stadion: ONEF.

05.07.1936 Chinezul Timişoara – Juventus Bucureşti 2-2 (0-0) Au marcat: I. König (’65), M. Glasz (’66) / R. De Vittor, V. Vaida (II). Chinezul: 1. Osztermann II – 2. I. Mathias, 3. Şt. Kohl – 4. J. Nagy II, 5. T. Nagy I, 6. R. Demetrovici – 7. A. Szilard I, 8. M. Glasz, 9. A. Thierjung, 10. I. Bajusz, 11. I. König. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Constantin Neacşu, 3. Constantin Stanciu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Emerich Vogl, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitru: Ionel Barbu (Arad). Delegat federal: col. Kirculescu. Stadion: Banatul – Timişoara.faza din meciul Juventus - Unirea Tricolor 2-2

09.07.1936 Juventus Bucureşti – Unirea Tricolor Bucureşti 2-2 (0-1) Au marcat: V. Vaida (II) (’50, ’85) / Al. Covaci (’40), Şt. Cârjan (’80). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Avram Dragomirescu, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Constantin Stanciu, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Iosif Korony, 9. Vasile Vaida (II), 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Unirea Tricolor: 1. I. Ionescu – 2. V. Gavăţ, 3. I. Iliescu – 4. N. Florea, 5. P. Steinbach, 6. I. Boteanu – 7. Tr. Ionescu, 8. Al. Covaci, 9. S. Niculescu, 10. Şt. Cârjan, 11. I. Bogdan. Arbitru: Victor Braida (Bucureşti). Delegat federal: Bucur Bârsu. Stadion: ONEF.

12.07.1936 Gloria CFR Arad – Juventus Bucureşti 2-1 (1-1) Au marcat: Rohan, Gh. Mercea (’80) / V. Vaida II (’32). Gloria CFR: 1. Fr. Theimler – 2. Fr. Hustig, 3. Şt. Variassy – 4. I. Lupaş, 5. Şt. Dobra, 6. I. Vanea – 7. P. Igna, 8. Rohan, 9. Gh. Barbu I, 10. P. Chereşlădean, 11. Gh. Mercea. Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Constantin Neacşu, 3. Constantin Stanciu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Emerich Vogl, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitru: Constantin Iliescu (Bucureşti). Delegat federal: dr. Salvator Vuia. Stadion: Gloria – Arad.

 

  Ripensia     Timişoara 22 13 4 5 59 : 37 30p
  AMEFA   Arad 22 11 6 5 40 : 27 28p
  Juventus     Bucureşti 22 9 6 7 48 : 32 24p
  CA   Oradea 22 9 6 7 37 : 32 24p
  Venus   Bucureşti 22 9 6 7 57 : 50 24p
  Gloria CFR     Arad 22 10 2 10 45 : 50 22p
  CFR   Bucureşti 22 10 0 12 55 : 50 20p
  Unirea Tricolor     Bucureşti 22 7 5 10 54 : 58 19p
  Crişana   Oradea 22 8 3 11 44 : 48 19p
  Chinezul   Timişoara 22 8 3 11 45 : 58 19p
  Victoria   Cluj 22 8 3 11 39 : 57 19p
  Universitatea   Cluj 22 7 2 13 29 : 53 16p

 

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1935/36: Gheorghe Brandabura (17, 6, 11), Anghel Creţeanu (16, 11, 5), Vasile Cristescu (1, 1, 0), Avram Dragomirescu (14, 8, 6), Ivan Endreffy (6, 0, 6), Iosif Korony (22, 11, 11), Ion Maior (II) (13, 11, 2), Carlo Archimede Melchior (0), Desideriu Miskolcz (13, 11, 2), Constantin Neacşu (14, 3, 11), Ladislau Palmer (22, 11, 11), Nicolae Petrescu (20, 11, 9), Constantin Stanciu (13, 7, 6), Vasile Vaida (II) (15, 4, 11), Ricardo De Vittor (18, 7, 11), Emerich Vogl (20, 10, 10), Traian Zăinescu (18, 9, 9). ANTRENORI: Emeric Vogl (II)(etapele I-VII ) şi Gyula Dobo (etapele IX-XXII). PREŞEDINTE: Grigore Urlăţeanu.

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri disputate, numărul jocurilor din tur şi, respectiv, al celor din retur.

 

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1935/36:

12 GOLURI: Ricardo De Vittor

10 GOLURI: Traian Zăinescu – 4 din penalti

8 GOLURI:    Ladislau Palmer

7 GOLURI:   Vasile Vaida (II)

5 GOLURI:    Iosif Korony

2 GOLURI:     Ion Maior (II)

1 GOL:              Anghel Creţeanu – din penalti, Constantin Stanciu, Emerich Vogl

AUTOGOL:     Nicolae David (Universitatea Cluj)

 

Cupa României

Şaisprezecimile de finală (22.03.1936)

BUCUREŞTI: Juventus Bucureşti (div. A) – Sportul Studenţesc Bucureşti (div. B) 7-1 (4-0) Au marcat: R. De Vittor (’8), L. Palmer (’14, ’39), V. Vaida (II) (’32, ’71), Tr. Zăinescu (’75, ’80 – pen.) / Gh. Popescu (’65). Juventus: 1. Ivan Endreffy – 2. Emerich Vogl, 3. Avram Dragomirescu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Desideriu Miskolcz, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Sportul Studenţesc: 1. Ego Munteanu – 2. Duce Coe, 3. C. Mitan – 4. Al. Drăgan, 5. Totan, 6. Busuioc – 7. Voicu, 8. Dumitrescu I, 9. Genu, 10. Dumitrescu II, 11. Gh. Popescu. Arbitri: Mihail Petrescu – L. Popa, Gh. Ionescu (Bucureşti). Delegat federal: Ştefan Lucescu. Stadion: Venus.

 

Optimile de finală (05.04.1936)

BUCUREŞTI: Juventus Bucureşti (div. A) – Macabi Bucureşti (div. B) 3-1 (1-1) Au marcat: N. Petrescu (’40), V. Vaida (II) (’74), Em. Vogl (’76) / Katz (’11). Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Avram Dragomirescu, 3. Constantin Neacşu – 4. Nicolae Petrescu, 5. Emerich Vogl, 6. Gheorghe Brandabura – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Macabi: 1. Schramek – 2. Hetzer, 3. Dunăreanu – 4. Mosco, 5. Covaci II, 6. Marienuţ – 7. Bocşa, 8. C. Barbaiani, 9. Covaci I, 10. Beju, 11. Cociş. Arbitri: Constantin Iliescu – C. Ştefănescu, Gh. Ionescu (Bucureşti). Delegat federal: Paul Romaniţeanu. Stadion: Venus.

 

Sferturile de finală (18.04.1936)

BUCUREŞTI: Juventus Bucureşti (div. A) – Venus Bucureşti (div. A) 3-1 (1-0) Au marcat: V. Vaida (II), R. De Vittor, L. Palmer / Feraru (pen.). Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Constantin Neacşu, 3. Avram Dragomirescu – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Emerich Vogl, 6. Constantin Stanciu – 7. Vasile Vaida (II), 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Venus: 1. St. Ghenea – 2. M. Bădulescu, 3. Gh. Albu – 4. C. Constantinescu, 5. A. Eisenbeisser, 6. C. Ionescu – 7. Em. Dumitrescu, 8. G. Sepi II, 9. N. Cristoloveanu, 10. P. Vâlcov, 11. L. Gruin. Arbitri: Mihail Petrescu (Bucureşti) – repriza I -, Iancu Ceaureanu (Bucureşti) – repriza a II-a. Delegat federal: Alexandru Rosenberg. Stadion: Venus.

 

Semifinalele (07.06.1936)

BUCUREŞTI:Unirea Tricolor Bucureşti (div. A) – Juventus Bucureşti (div. A) 4-1 (1-1) Au marcat: S. Niculescu (’3, ’47, ’60), Tr. Ionescu (’65) / R. De Vittor (’30). Unirea Tricolor: 1. P. Rădulescu – 2. P. Sucitulescu, 3. I. Iliescu – 4. N. Florea,5. P. Steinbach, 6. I. Boteanu – 7. Tr. Ionescu, 8. D. Schileru, 9. S. Niculescu, 10. Şt. Cârjan, 11. I. Bogdan. Juventus: 1. Anghel Creţeanu – 2. Avram Dragomirescu, 3. Constantin Neacşu – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Emerich Vogl, 6. Nicolae Petrescu – 7. Carlo Melchior, 8. Iosif Korony, 9. Traian Zăinescu, 10. Ladislau Palmer, 11. Ricardo De Vittor. Arbitru: Mitty Niculescu (Bucureşti). Stadion: Venus.

 

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1935/36: Gheorghe Brandabura (4), Anghel Creţeanu (3), Vasile Cristescu (0), Avram Dragomirescu (4), Ivan Endreffy (1), Iosif Korony (4), Ion Maior (II) (0), Carlo Archimede Melchior (1), Desideriu Miskolcz (1), Constantin Neacşu (3), Ladislau Palmer (4), Nicolae Petrescu (3), Constantin Stanciu (1), Vasile Vaida (II) (3), Ricardo De Vittor (4), Emerich Vogl (4), Traian Zăinescu (4). ANTRENOR: Gyula Dobo. PREŞEDINTE: Grigore Urlăţeanu.

 

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei este trecut numărul de meciuri disputate în Cupa României.

 

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1935/36:

4 GOLURI:   Vasile Vaida (II)

3 GOLURI:   Ricardo De Vittor, Ladislau Palmer

2 GOLURI:  Traian Zăinescu

1 GOL:         Nicolae Petrescu, Emerich Vogl

 

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1935/36: Gheorghe Brandabura (21, 17, 4), Anghel Creţeanu (19, 16, 3), Vasile Cristescu (1, 1, 0), Avram Dragomirescu (18, 14, 4), Ivan Endreffy (7, 6, 1), Iosif Korony (26, 22, 4), Ion Maior (II) (13, 13, 0), Carlo Archimede Melchior (1, 0, 1), Desideriu Miskolcz (14, 13, 1), Constantin Neacşu (17, 14, 3), Ladislau Palmer (26, 22, 4), Nicolae Petrescu (23, 20, 3), Constantin Stanciu (14, 13, 1), Vasile Vaida (II) (18, 15, 3), Ricardo De Vittor (22, 18, 4), Emerich Vogl (24, 20, 4), Traian Zăinescu (22, 18, 4). ANTRENORI: Emerich Vogl (II) (etapele I – VII) şi Gyula Dobo (etapele IX – XXII). PREŞEDINTE: Grigore Urlăţeanu.

 

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri oficiale disputate în anul competiţional 1935/36, numărul jocurilor din campionat şi, respectiv, al celor din Cupa României.

 

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1935/36:

15 GOLURI: Ricardo De Vittor

12 GOLURI:Traian Zăinescu – 4 din penalti

11 GOLURI: Ladislau Palmer, Vasile Vaida (II)

5 GOLURI: Iosif Korony

2 GOLURI:Ion Maior (II), Emerich Vogl

 1 GOL:Anghel Creţeanu – din penalti, Nicolae Petrescu, Constantin Stanciu

AUTOGOL: Nicolae David (Universitatea Cluj)

 

TOTAL JOCURI ÎN EDIŢIA 1935/36:

(26)               Iosif Korony, Ladislau Palmer

(24)               Emerich Vogl

(23)               Nicolae Petrescu

(22)               Ricardo De Vittor, Traian Zăinescu

(21)               Gheorghe Brandabura

(19)               Anghel Creţeanu

(18)               Avram Dragomirescu, Vasile Vaida (II)

(17)               Constantin Neacşu

(14)               Desideriu Miskolcz, Constantin Stanciu

(13)               Ion Maior (II)

(7)                  Ivan Endreffy

(1)                  Vasile Cristescu, Carlo Archimede Melchior

6

 

Aceasă poveste, pe lângă multe altele, face parte şi din cartea Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie – Volumul I Inceputurile. Ea este prima etapa dintr-un proiect strucuturat pe cinci volume a statiscianului si in acelasi timp petrolistului Razvan V. Fratila. Nascut in 1924, Juventus Bucuresti avea sa fie primul nume al echipei noastre, mutate ulterior la Ploiesti. O carte ce nu ar trebui sa lipsească din biblioteca niciunui petrolist. Cei care doriti sa achizitionati aceasta carte, puteti sa o faceti prin e-mail la info@ploiestiulpatrianoastra.com sau pe pagina de facebook a comunitatii petroliste Ploiestiul Patria Noastra, facebook.com/PloiestiulPatriaNoastra pretul unui volum fiind de 65 de ron.

Notă: fotografiile din cuprinsul textului au caracter exclusiv pentru acest site şi nu pot fi folosite fără acordul autorului cărţii.

Lasa un comentariu