Share Button

EDIŢIA 1930/1931

TITLUL DISTRICTUAL DECIS ŞI DE O CONTESTAŢIE

La 16 februarie în momentul înfiinţării Federaţiei Române de Fotbal s-a hotărât ca fotbalul românesc să fie împărţit pe cinci zone geografice. Aceste diviziuni au fost denumite ligi, iar acestea, la rândul lor, erau subdivizate în districte. Cei cinci reprezentanţi ai ligilor şi membrii Biroului Federal alcătuiau Consiliul Federal. Denumirea celor cinci ligi nu era definitivă, dar s-a creionat atunci următoarea împărţire: Liga de Nord (Basarabia, Bucovina şi Moldova), Liga de Vest (Arad, Timişoara), Liga de Centru (Cluj, Oradea), Ţara Bârsei (Braşov, Sibiu, Târgu Mureş) şi Liga de Sud. Cea din urmă cuprindea opt districte: Bucureşti, Ploieşti, Brăila, Galaţi, Constanţa, Buzău, Giurgiu şi Bazargic.

Conducerea Juventusului păstrase, cu o singură excepţie (Carlo Archimede Melchior), acelaşi lot valoros cu care se obţinuse titlul de campioană naţională. Era un semn vizibil că se dorea, cu mare ardoare, un „bis” al frumoasei performanţe tocmai reuşite în iunie. Mai mult, erau aduse şi unele întăriri. Apăreau şase nume noi: Gheorghe Brandabura, Ion Constantinescu, Valeriu Făgărăşanu, Traian Figaro, Otto Hermann şi Nicolae Petrescu. Dintre aceştia, Brandabura, Constantinescu, Figaro şi Petrescu erau tineri jucători crescuţi în „pepiniera” Romcomitului. Este important de amintit că Brandabura şi Petrescu ajungeau să îmbrace, şi ei, nu peste mult timp, tricoul primei echipe reprezentative a României.

Cu aceste implanturi, Juventusul a disputat o serie de jocuri amicale. 1Printre acestea, s-a numărat şi întâlnirea cu Unirea Tricolor. A fost un amical în care campionii României s-au distrat, spre marea satisfacţie a noului său antrenor, internaţionalul Rudolf Wetzer (I). Rezultatul obţinut de gruparea în albastru-roşu a fost un scor demn de maidanele copilăriei. Un incredibil 12-2, care îndreptăţea mai toată suflarea fotbalistică să creadă că titlul naţional va rămâne în vitrina clubului din bulevardul Regina Elisabeta, nr. 92. Era demn de reţinut faptul că cinci dintre cei mai buni juventişti nu luaseră parte la „masacrarea” oborenilor (Emerich Vogl, Ladislau Raffinsky, Rudolf Wetzer, Gyula Dobo şi Constantin Deleanu). Nimic nu lăsa să se întrevadă, sub nicio formă, deznodământul ediţiei ce stătea să înceapă. Dar, mai bine ar fi să nu anticipăm.

Lotul juventist avea să fie serios afectat de plecarea lui Carlo Archimede Melchior. Carletto, aşa cum era alintat de prieteni, nu părăsea gruparea de bună voie, ci fusese nevoit s-o facă. El era salariat al Băncii Comerciale Italiene şi a trebuit să plece din România la sfârşitul lunii august a lui 1930, spre a se înapoia în Italia, unde fusese avansat în plan profesional. Pierderea unuia dintre cei mai prolifici golgeteri ai campionatului avea să ducă la slăbirea forţei ofensive a grupării păstorite de Ettore Brunelli.

Noutatea acestei ediţii a campionatului de elită al Capitalei consta în faptul că, după patru ediţii, numărul competitoarelor crescuse de la şase la opt. „Repetenta” Macabi nu retrograda, iar celor şase echipe ale sezonului precedent li se mai alăturau două grupări nou-promovate din categoria „Promoţie”: Sportul Studenţesc şi Turda. Campionatul districtual a pornit la drum sâmbătă, 20 septembrie 1930. Juventusul nu avea să intre în focul luptei „din prima”, deoarece adversara din acea etapă, revenita în acest eşalon, Sportul Studenţesc a solicitat amânarea jocului. Duminica următoare însă, elevii lui Rudy Wetzer aveau să pornească în trombă. Ei au spulberat Olympia, în deplasare, cu 5-1 (3-0), la capătul unui meci în care gazdele au jucat din ce în ce mai dur în actul secund. În runda a III-a, tot pe teren străin, în Obor, juventiştii repetau rezultatul excelent, de astă dată în compania Unirii Tricolor. După o rapidă deschidere de scor a gazdelor, oaspeţii au fost tot mai stăpâni pe teren, mai cu seamă după pauză. Cu patru puncte şi un golaveraj excelent (10:2), gruparea din bulevardul Regina Elisabeta se afla în fruntea ierarhiei, la egalitate cu Venusul dornic de revanşă. Acesta, după două succese (5-0 cu Principele Mihai şi 5-2 cu Unirea Tricolor), avea, şi el un meci, mai puţin. Cel din etapa a treia, cu Macabi, fusese şi acesta amânat. Toate erau bune şi frumoase pentru oamenii preşedintelui Ettore Brunelli. Gruparea care urma să ajungă viitoarea campioană regională, Unirea Tricolor, era abia pe locul al V-lea. Reuşise numai o singură victorie şi avea un golaveraj de 4:10. Aveau să urmeze alte două runde în care, atât Juventusul cât şi Venusul au mers cap la cap. Discipolii lui Wetzer treceau de Macabi cu 2-0 şi apoi realizau scorul turului pe seama Turdei (8-2), meci în care antrenorul-jucător, dar, în acelaşi timp, şi căpitan de echipă al campioanei, a perforat de şase ori poarta adversă! În schimb, „negrii” treceau greu de „nevoiaşa” Turda, cu 1-0, după care îi lăsau corigenţi pe studenţi (4-1 cu Sportul Studenţesc). Acumulaseră punctaj maxim. O ştire-bombă a picat ca un trăznet pentru Juventusul ajuns lider graţie golaverajului. Oficialii Unirii Tricolor au întocmit o contestaţie după înfrângerea zdrobitoare suferită în faţa liderului. Contestaţia viza legitimitatea transferării lui Otto Hermann la gruparea campioana ţării în exerciţiu. Luând în discuţie cazul, Comisia Campionatului Districtual a decis anularea rezultatului înregistrat pe teren şi a dispus rejucarea partidei cu pricina. Cum Unirea Tricolor obţinuse în ultimele două runde tot atâtea victorii (3-1 cu Sportul Studenţesc şi 3-2 cu Principele Mihai), ierarhia era condusă acum de Venus, cu 8 puncte. Era urmat, în ordine, de Juventus şi Unirea Tricolor cu câte 6 puncte fiecare. În timp ce Juventusul avea două meciuri mai puţin, Unirea Tricolor avea numai unul.

Urma să se dispute runda a VI-a, cea care programa derbyul de clasament Juventus – Venus. Lovitura primită de gruparea din bulevardul Regina Elisabeta din partea comisiei districtuale a fost una grea. La fel era şi lovitura primită pe terenul de joc de către veteranul Rudolf Wetzer, care a fost nevoit să părăsească dreptunghiul verde mai devreme. Astfel, imediat după primirea golului de 2-0, acesta îşi lăsa coechipierii în inferioritate numerică. Accidentarea lui Rudy a fost una urâtă. Suferise o fractură care avea să îl „scoată din circuit” pentru o vreme îndelungată. Pentru antrenorul-jucător al campionilor României, ziua de 9 noiembrie a fost una de tristă amintire. Era ultimul meci în tricoul juventist. Cu asemenea handicapuri majore, este lesne de intuit de ce oaspeţii s-au impus cu 3-1 (1-0). Soarta meciului a fost decisă în doar două minute! Cu o pauză de un sfert de oră între ele. Tandemul fraţilor Vâlcov din atacul „negrilor”, Colea (’45) şi Petea (’46) avea să hotărască învingătoarea. Chiar dacă Ion Maior le-a readus pe gazde imediat în joc, acestea nu au avut forţa să depăşească şocul moral pricinuit de pierderea lui Rudy. Deoarece Unirea Tricolor se impunea, în acelaşi timp, în disputa cu „cenuşăreasa” Turda (4-2), juventiştii coborau pe locul al III-lea. 2Ordinea celor trei protagoniste avea să se păstreze neschimbată şi după ultima etapă a turului (30 noiembrie). În acest răstimp, gruparea păstorită de Ettore Brunelli mai acumulase alte patru puncte (5-2 cu Sportul Studenţesc şi 3-1 cu Principele Mihai). La exact o săptămână distanţă de la acest din urmă meci, s-a disputat, în cartierul Obor, întâlnirea reprogramată de către comisia districtuală de competiţii. Derbyul Unirea Tricolor – Juventus. În amintirea tuturor – conducători, jucători sau spectatori – stăruia încă vie amintirea acelui fabulos 12-2 din amicalul jucat cu doar trei luni în urmă. Sau chiar a umilitorului 5-1 din meciul cu pricina, contând pentru campionat. Avea să se adeverească, din nou, faptul că de la extaz la agonie nu este decât un singur pas. Gazdele au fost cele care s-au impus, de această dată, cu scorul de 2-1 (2-1) şi, astfel, încheiau turul pe onorantul loc „al şefului”. Aveau 12 puncte şi un golaveraj de 16:11. În clasament urmau Venus cu 11p (21:8) şi Juventus cu 10p (25:11). Şi, când te gândeşti că, înaintea rundei a IV-a, după înfrângerea în faţa Juventusului în jocul cu pricina, cel anulat şi reprogramat, oborenii ocupau poziţia a V-a cu 2 puncte şi un golaveraj de 4:10. Topul golgeterilor toamnei era condus de venusistul Petea Vâlcov şi juventistul Rudolf Wetzer (I), cu câte 7 reuşite fiecare, fiind urmaţi de un elev al celui din urmă, Gyula Dobo cu 5 goluri.

După disputarea tuturor jocurilor turului, ziarul „Gazeta Sporturilor” prezenta într-un comentariu sub titlul „Primul tur al campionatului complect lichidat”, desfăşurarea ultimelor două partide ale toamnei şi ierarhia primei părţi a campionatului categoriei „Onoare”:

Unirea Tricolor, campion de toamnă

Turul a fost lichidat. După un lanţ de întâlniri aprig disputate, după o desfăşurare de forţe clubiste fără precedent, după o succesiune de lupte nemaipomenit de pasionante, campionatul a atins prima etapă. În sfârşit turul, căruia mulţi îi preziceau o înjumătăţire, alţii o imposibilitate de lichidare, care în acest an mai mult ca oricând, a angajat maximum de interes al cluburilor, suporterilor şi publicului, <<turul buclucaş>> a fost definitiv lichidat. Operaţia s’a făcut Duminecă. Rejucarea Juventus–Unirea Tricolor şi restanţa Olympia–Sportul Studenţesc, au înscris ultimele pagini la capitolul campionatului de toamnă.

Întrebuinţând un titlu curent în Apus, bilanţul Duminicei înseamnă Unirea Tricolor campion de toamnă.

Această ultimă şi hotărâtoare ascensiune a oborenilor s’a făcut prin victoria din rejucarea matchului cu Juventus.

Pregătit într’o atmosferă bizară şi fiind obiectul tuturor îndoelilor, matchul ratat ca spectacol s’a terminat cu 2–1 pentru gazde – rezultatul din momentul retragerei Juventusului de pe teren.

Incidentul care a adus acest desnodământ al matchului e regretabil din toate punctele de vedere.

*

Dimineaţa, la Belu, Olympia a dispus uşor de Sportul Studenţesc. Ajunşi la nouă puncte, alb-negrii intră şi ei în hora fruntaşilor.

LIS.

(ziarul „Gazeta Sporturilor”, Anul VII, No. 855, Marţi, 9 Decembrie 1930).

Duminică, 18 ianuarie 1931, a fost programată Adunarea Generală anuală a clubului Juventus. Aceasta avea să fie amânată cu două săptămâni. La data de 1 februarie s-a convenit asupra unei alte reprogramări a respectiv3ei întruniri. Duminică, în a 8-a zi de mărţişor a anului 1931, forul împuternicit cu alegerea Comitetului de Conducere a propus, pentru funcţia de preşedinte al clubului, pe deputatul Ion Dimitrescu în locul lui Ettore Brunelli. Tot atunci, în cadrul aceleiaşi şedinţe de lucru, Adunarea Generală a ales noua structură de conducere a clubului. Noul Comitet de Conducere al clubului era compus din preşedinte şi trei membri, după cum urmează: deputat ION DIMITRESCU – preşedinte; căpitan C. DUMITRESCU, BOLINGHER şi DENIS XIFANDO – membri. Cel din urmă ales, fiindcă era şi membru al Comisiei Centrale de Arbitri din cadrul Federaţiei Române de Fotbal Asociaţie, a cedat locul său din Comitetul de Conducere lui CONSTANTIN N. CAPŞA.

Returul campionatului a debutat la 15 martie, cu victorii pentru Unirea Tricolor (3-2 cu Olympia) şi Venus (3-0 cu Principele Mihai). Pentru Juventus, returul avea să înceapă o săptămână mai târziu şi avea să fie mai sărac. Fotbaliştii clubului din bulevardul Regina Elisabeta rămâneau fără antrenorul-golgeter. După ce efectuase întreaga pregătire de iarnă la clubul în albastru-roşu, Rudy se întorcea în urbea natală. Lăsa Juventusul pentru că, la Timişoara, foştii conducători ai Chinezului făureau „Ripensia” – primul club profesionist din România. Era un proiect nou. O provocare nouă, căreia îi răspundea, alegând cu sufletul. Şi nu era singurul care, prin plecarea sa, ducea la slăbirea forţei Juventusului. În special a celei ofensive. Odată cu el pleca şi Ladislau Raffinsky, temutul golgeter. Juventus era, dintr-o dată, mai slab, mai sărac în valori. Pe banca suspinelor, Rudolf Wetzer era înlocuit de un alt internaţional cu „ştaif”, vechiul său coleg, dar mai ales prieten, Emerich Vogl.

Meciul cu Sportul Studenţesc fusese deja amânat. Tot atunci, liderul categoriei „Onoare” şi secondantul său înregistrau victorii. Oborenii treceau de Olympia (3-2), iar „negrii” de Principele Mihai (5-0). După o săptămână, pentru elevii lui „Ciogli” debutul nu avea să confirme aşteptările. Doar un 1-1 pe arena celor de la Principele Mihai. Nu era, totuşi, prea mare supărarea, pentru că nici contracandidatele n-au prea rupt gura târgului. Tot remize au obţinut şi ele. În mod logic, ecartul din clasament se păstra intact, câtă vreme flăcăii în albastru-roşu mai aveau de susţinut o restanţă. Apoi, liderul a trecut de Macabi (1-0), Juventusul de Turda (4-1), iar Venusul a cedat Olympiei (1-3). Era bine pentru juventiştii care aşteptau cu nerăbdare o revanşă în derbyul din deplasare, cu Venus. Un meci de totul sau nimic pentru oaspeţi. Victoria le era necesară ca aerul. Remiza, sau mai rău, înfrângerea, îi scotea din cursă. Şi băieţii din bulevardul Regina Elisabeta s-au impus cu 4-2 (2-1), după ce au avut 2-0, fiind apoi egalaţi. Astfel, făceau rocadă în clasament cu învinşii lor. Tot atunci, liderul zdrobea Principele Mihai (5-0) şi acumula 19 puncte.

La adăpostul unui avans de patru lungimi oborenii aşteptau liniştiţi jocul cu Juventus, derbyul programat pe arena „Romcomit”. Mai erau de juat doar trei runde. Dar oamenii noului preşedinte ales, Ion Dimitrescu, erau încrezători în şansa lor. Mai întâi de toate, era neapărată nevoie de un succes în jocul direct. Apoi, mai era de disputat şi acea restanţă, cu Sportul. Mai era posibil şi un eventual joc al rezultatelor. O adevărată ruletă. Derbyul a fost presărat cu toate ingredientele necesare: fotbal, spectacol, euforie, dramatism. După primele cinci minute ale meciului, gazdele aveau, deja, un avans de două goluri pe tabelă. Rezultat care a rămas şi la odihnă. Deseori se spune că pauza este un sfetnic bun. Fapt care s-a adeverit şi în acest caz. Din nefericire, pentru gazde nu a fost valabil. Brandabura reuşea să înscrie, dar, pesemne că din grabă, se încălţase taman invers, cum se spune în fotbal, viitorul internaţional greşind poarta. Nefericitul autogol parcă le-a turnat plumb în ghete amfitrionilor. Aşa se face că elevii lui Vogl au mai încasat încă un gol. Lovitura a fost prea puternică. Nu au mai reuşit să îşi revină. A fost un 2-2 final, bun pentru ambele combatante, care avantaja, însă, într-o mai mare măsură liderul, pentru că cei de la Venus se înclinau în mod surprinzător în faţa Sportului Studenţesc (0-1). Penultima rundă programa interesantul derby Unirea Tricolor – Venus. Oborenii aveau patru puncte avans, dar golaverajul era de partea juventiştilor (36:17 faţă de 28:16). Visele celor în albastru-roşu se legau de o izbândă venusistă, coroborată cu o victorie a lor în dauna Olympiei. Nu a fost aşa. Liderul s-a impus sec: 3-0 (1-0). Succesul băieţilor din bulevardul Regina Elisabeta (3-2) le păstra acestora încă vie flacăra speranţei, pentru că, nu-i aşa, aceasta moare ultima. Mai era de disputat numai o etapă. Runda fusese programată să se desfăşoare într-o zi specială, de sărbătoare, joi, 21 mai, ziua sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena. Unirea Tricolor juca cu Sportul Studenţesc. „Ce frumos ar fi dacă ar bate studenţii!” – gândeau toţi cei din anturajul Juventusului. Iar minunea s-a produs! Şi nu oricum, ci la scor: 3-0! Numai că, fiind concentraţi la ce se întâmpla în ograda rivalilor, discipolii celebrului internaţional „Ciogli” Vogl aveau să se împiedice în mod inexplicabil de Macabi (2-2). În aceste condiţii, restanţa cu Sportul Studenţesc nu a mai prezentat nici un interes, chiar dacă, Juventus a realizat scorul campionatului. Nu îşi mai putea păstra titlul regional, care devenise, brusc, o „fata morgana”. Laurii îi reveneau acum Unirii Tricolor, care avea să piardă finala Ligii de Sud în faţa celor de la Prahova Ploieşti. Titlul de golgeter al ediţiei era împărţit de trei atacanţi, fiecare cu câte 11 puncte: Ştefan Cârjan (Unirea Tricolor) – 1 din penalty, Gyula Dobo (Juventus) – 2 din penalty şi Petea Vâlcov (Venus).

Campionatul districtului Bucureşti

Categoria I – Onoare

28.09.1930 Olympia – Juventus 1-5 (0-3) Au marcat: M. Cruţescu (pen.) / M. Rabega, G. Dobo (2), R. Niculescu (ag.), R. Wetzer (I). Olympia: 1. M. Cruţescu – 2. Bechtold, 3. Niculescu – 4. Alexandrescu, 5. C. Robe, 6. R. Niculescu – 7. Stănescu, 8. I. Kluge, 9. Ştift, 10. S. Taciuc, 11. P. Kroner. Juventus: 1. Dezideriu Lacky – 2. Constantin Deleanu, 3. Otto Hermann – 4. Tibor Remeny, 5. Emerich Vogl, 6. Ştefan Wetzer (II) – 7. Ion Maior (II), 8. Gyula Dobo, 9. Rudolf Wetzer (I), 10. Ardaş Sarian, 11. Mircea Rabega. Stadion: Olympia.

 

19.10.1930 Unirea Tricolor – Juventus 1-5 (1-2) Au marcat: Şt. Cârjan (’6) / R. Wetzer (I) (’34, ’60), T. Remeny (’39, ’73), G. Dobo (’80). Unirea Tricolor: 1. Fesci – 2. N. Rusen, 3. V. Gavăţ – 4. A. Ghermelie, 5. P. Steinbach, 6. M. Marin – 7. N. Florea, 8. Rădulescu, 9. Şt. Cârjan, 10. Tudor, 11. Micloş. Juventus: 1. Dezideriu Lacky – 2. Constantin Deleanu, 3. Otto Hermann – 4. Ladislau Raffinsky, 5. Emerich Vogl, 6. Ştefan Wetzer (II) – 7. Paul Schiller, 8. Tibor Remeny, 9. Rudolf Wetzer (I), 10. Gyula Dobo, 11. Carol Maior (I). Arbitru: Ştefan Lucescu. Stadion: Unirea.

 

26.10.1930 Macabi – Juventus 0-2 (0-2) Au marcat: G. Dobo, T. Carianopol. Macabi: 1. S. Zauber – 2. Leibovici, 3. Al. Şimşinovici – 4. Pascu, 5. P. Blaşek, 6. Weiss I – 7. Carniol, 8. L. Marcovici, 9. Goldenberg, 10. Fr. Kugelbauer, 11. Blumer. Juventus: 1. Dezideriu Lacky – 2. Otto Hermann, 3. Constantin Deleanu – 4. Ştefan Wetzer (II), 5. Emerich Vogl, 6. Ladislau Raffinsky – 7. Gyula Dobo, 8. Temistocle Carianopol, 9. Rudolf Wetzer (I), 10. Tibor Remeny, 11. Carol Maior (I). Arbitru: Edmund Szabo. Stadion: Macabi.

 

02.11.1930 Juventus – Turda 8-2 (3-1) Au marcat: R. Wetzer (I) (6), T. Remeny (2) / I. Lupu, Dona (’89 – pen.). Juventus: 1. Dezideriu Lacky – 2. Otto Hermann, 3. Constantin Deleanu – 4. Ştefan Wetzer (II), 5. Emerich Vogl, 6. Ladislau Raffinsky – 7. Gyula Dobo, 8. Andrei Bărbulescu, 9. Rudolf Wetzer (I), 10. Tibor Remeny, 11. Ion Maior (II). Turda: 1. Bărbulescu – 2. Ambroş, 3. Bădulescu – 4. Muncaci, 5. Viziru, 6. Dona – 7. Georgescu, 8. T. Marin, 9. I. Lupu, 10. N. Stoica, 11. Samoilescu. Stadion: Romcomit.

 

* Partida Unirea Tricolor –  Juventus avea să se rejoace în urma hotărârii Comisiei districtuale de joi, 6 noiembrie 1930, ca urmare a contestaţiei introduse de Unirea Tricolor cu privire la legitimarea lui Otto Hermann.

 

09.11.1930 Juventus – Venus 1-3 (0-1) Au marcat: I. Maior (II) (’48) / N. Vâlcov (’45), V. Vâlcov (’46), D. Motoroi (’85). Juventus: 1. Dezideriu Lacky – 2. Constantin Deleanu, 3. Otto Hermann – 4. Ştefan Wetzer (II), 5. Emerich Vogl, 6. Ladislau Raffinsky – 7. Gyula Dobo, 8. Temistocle Carianopol, 9. Rudolf Wetzer (I), 10. Tibor Remeny, 11. Ion Maior (II). Venus: 1. O. Stoian – 2. Lăpuşneanu, 3. Drăghicescu – 4. Pantazi, 5. C. Stanciu, 6. Struşka – 7. M. Dumitrescu, 8. N. Vâlcov, 9. V. Vâlcov, 10. P. Vâlcov, 11. D. Motoroi. Arbitru: Denis Xifando – ajutat de Purendea şi Chiriţescu. Stadion: Romcomit.

 4

23.11.1930 Juventus – Sportul Studenţesc 5-2 (3-1) Au marcat: L. Raffinski (2), A. Bărbulescu, G. Dobo, T. Carianopol / D. Schileru, Em. Niculescu. Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Constantin Deleanu, 3. Otto Hermann – 4. Bruno Bamberger, 5. Emerich Vogl, 6. Tibor Remeny – 7. Gyula Dobo, 8. Andrei Bărbulescu, 9. Ladislau Raffinsky, 10. Temistocle Carianopol, 11. Ion Maior (II). Sportul Studenţesc: 1. I. Lăpuşneanu – 2. Botescu, 3. Tudor Ion – 4. Niţu, 5. B. Zamfirescu, 6. Constantinescu – 7. Em. Niculescu, 8. M. Niculescu, 9. Ambrozie, 10. D. Schileru, 11. Oprescu. Arbitru: George Mirion – ajutat de Andronescu. Stadion: Romcomit.

 

30.11.1930 Juventus – Principele Mihai 3-1 (1-1) Au marcat: Em. Vogl, T. Carianopol (2) / S. Segal. Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Constantin Deleanu, 3. Otto Hermann – 4. Tibor Remeny, 5. Emerich Vogl, 6. Ion Constantinescu – 7. Gyula Dobo, 8. Andrei Bărbulescu, 9. Ladislau Raffinsky, 10. Temistocle Carianopol, 11. Ion Maior (II). Principele Mihai: 1. T. Bentu – 2. Popescu, 3. Ploaie – 4. Constantinescu, 5. Gh. Marin, 6. Georgescu – 7. Livadidi, 8. Stepleanu, 9. S. Segal, 10. Ionescu, 11. Rogea. Arbitru: Constantin Rădulescu – ajutat de Andronescu. Stadion: Romcomit.

 

07.12.1930 Unirea Tricolor – Juventus 2-1 (2-1) Au marcat: Mihai, Dabija / G. Dobo. Unirea Tricolor: 1. Fesci – 2. V. Gavăţ, 3. N. Rusen – 4. M. Marin, 5. P. Steinbach, 6. A. Ghermelie – 7. Ch. Kohler, 8. Tudor, 9. Şt. Cârjan, 10. Dabija, 11. Mihai. Juventus: 1. Dezideriu Lacky – 2. Constantin Deleanu, 3. Sile Georgescu – 4. Ion Constantinescu, 5. Emerich Vogl, 6. Tibor Remeny – 7. Ion Maior (II), 8. Gyula Dobo, 9. Ladislau Raffinsky, 10. Temistocle Carianopol, 11. Ardaş Sarian. Arbitru: Edmund Szabo – ajutat de Cruţescu. Stadion: Unirea.

 

* Meci contând pentru etapa a II-a, rejucat ca urmare a contestaţiei introduse de Unirea Tricolor.

 

1.

Unirea  Tricolor    Bucureşti

7

6

0

1

16 : 11

12p

2.

Venus    Bucureşti

7

5

1

1

21 :   8

11p

3.

Juventus    Bucureşti

7

5

0

2

25 : 11

10p

4.

Olympia    Bucureşti

7

4

1

2

14 :   6

9p

5.

Macabi    Bucureşti

7

3

1

3

15 : 14

7p

6.

Principele  Mihai    Bucureşti

7

1

1

5

12 : 23

3p

7.

Sportul  Studenţesc    Bucureşti

7

0

2

5

  9 : 22

2p

8.

Turda    Bucureşti

7

1

0

6

12 : 29

2p

 

22.03.1931 Principele Mihai – Juventus 1-1 Au marcat: Ionescu / A. Bărbulescu. Principele Mihai: 1. Cassagrande – 2. Popescu, 3. Ploaie – 4. Constantinescu, 5. Gh. Marin, 6. Georgescu – 7. Livadidi, 8. Stepleanu, 9. S. Segal, 10. Ionescu, 11. Rogea. Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Otto Hermann, 3. Bruno Bamberger – 4. Ştefan Wetzer (II), 5. Emerich Vogl, 6. Ion Constantinescu – 7. Ion Maior (II), 8. Andrei Bărbulescu, 9. Gyula Dobo, 10. Temistocle Carianopol, 11. Tibor Remeny. Arbitru: Augustin Mihu – ajutat de Andronescu. Stadion: Principele Mihai.

 

29.03.1931 Turda – Juventus 1-4 Au marcat: M. Sarian / A. Bărbulescu (2), T. Carianopol (2). Turda: 1. Bărbulescu – 2. Ambroş, 3. Bădulescu – 4. Muncaci, 5. Samoilescu, 6. Stănescu – 7. Simionescu, 8. Niţescu, 9. M. Sarian, 10. Dona, 11. Viziru. Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Otto Hermann, 3. Sile Georgescu – 4. Ştefan Wetzer (II), 5. Emerich Vogl, 6. Ion Constantinescu – 7. Ion Maior (II), 8. Andrei Bărbulescu, 9. Gyula Dobo, 10. Temistocle Carianopol, 11. Tibor Remeny. Arbitru: Ştefan Lucescu – ajutat de Hammermann. Stadion: Turda.

 

05.04.1931 Venus – Juventus 2-4 (1-2) Au marcat: C. Stanciu, N. Vâlcov (’55 – pen.) / G. Dobo (’20 – pen., ’69, ’71 – pen.), Tr. Figaro (’28). Venus: 1. Tr. Belitoreanu – 2. Drăghicescu, 3. Lăpuşneanu – 4. Murea, 5. C. Stanciu, 6. Struşka 5– 7. M. Dumitrescu, 8. N. Vâlcov, 9. V. Vâlcov, 10. P. Vâlcov, 11. D. Motoroi. Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Emerich Vogl, 3. Sile Georgescu – 4. Ion Constantinescu, 5. Ştefan Wetzer (II), 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Andrei Bărbulescu, 9. Gyula Dobo, 10. Temistocle Carianopol, 11. Traian Figaro. Arbitru: George Mirion – ajutat de Purendea. Stadion: Belvedere.

 

19.04.1931 Juventus – Unirea Tricolor 2-2 (2-0) Au marcat: G. Dobo, Tr. Figaro / Gh. Bandrabur (ag.), A. Ghermelie. Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Emerich Vogl, 3. Dumitru Ionescu – 4. Gheorghe Brandabura, 5. Ştefan Wetzer (II), 6. Ion Constantinescu – 7. Ion Maior (II), 8. Andrei Bărbulescu, 9. Gyula Dobo, 10. Temistocle Carianopol, 11. Traian Figaro. Unirea Tricolor: 1. Fesci – 2. N. Rusen, 3. V. Gavăţ – 4. Gologan, 5. P. Steinbach, 6. A. Ghermelie – 7. N. Florea, 8. Dabija, 9. Şt. Cârjan, 10. Tudor, 11. Micloş. Arbitru: George Mirion – ajutat de Popa şi G. Buşa. Stadion: Romcomit.

 

17.05.1931 Juventus – Olympia 3-2 (1-0) Au marcat: A. Bărbulescu, T. Carianopol, I. Maior (II) / R. Niculescu, Em. Vogl (ag.). Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Sile Georgescu, 3. Otto Hermann – 4. Ion Constantinescu, 5. Emerich Vogl, 6. Ştefan Wetzer (II) – 7. Ion Maior (II), 8. Andrei Bărbulescu, 9. Gyula Dobo, 10. Temistocle Carianopol, 11. Gheorghe Brandabura. Olympia: 1. M. Cruţescu – 2. Bechtold, 3. Lingner – 4. Ion G. Ion, 5. C. Robe, 6. R. Niculescu – 7. Stănescu, 8. I. Kluge, 9. Ştift, 10. S. Taciuc, 11. P. Kroner. Arbitru: Dumitru Limburg – ajutat de S. Butu. Stadion: Romcomit.

 

21.05.1931 Juventus – Macabi 2-2 Au marcat: T. Carianopol, A. Bărbulescu / L. Marcovici, Carniol.

Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Emerich Vogl, 3. Sile Georgescu – 4. Dumitru Ionescu, 5. Ştefan Wetzer (II), 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Andrei Bărbulescu, 9. Gyula Dobo, 10. Temistocle Carianopol, 11. Traian Figaro. Macabi: 1. S. Zauber – 2. Leibovici, 3. Al. Şimşinovici – 4. Klein, 5. P. Blaşek, 6. Constantinescu – 7. Carniol, 8. Fr. Kugelbauer, 9. L. Marcovici, 10. Berl, 11. Weiss II. Arbitru: Iancu Ceaureanu. Stadion: Romcomit.

 

31.05.1931 Juventus – Sportul Studenţesc 9-0 (3-0) Au marcat: T. Carianopol, I. Maior (II) (2), A. Bărbulescu (2), Şt. Wetzer (II), G. Dobo (2), Em. Vogl. Juventus: 1. Valeriu Făgărăşanu – 2. Emerich Vogl, 3. Nicolae Petrescu – 4. Ion Constantinescu, 5. Ştefan Wetzer (II), 6. Gheorghe Brandabura – 7. Ion Maior (II), 8. Andrei Bărbulescu, 9. Gyula Dobo, 10. Temistocle Carianopol, 11. Vasile Cristescu. Sportul Studenţesc: 1. I. Lăpuşneanu – 2. Botescu, 3. B. Zamfirescu – 4. Stepleanu, 5. N. Oţeleanu, 6. Constantinescu – 7. C. Iuscinsky, 8. Ambrozie II, 9. Ambrozie I, 10. M. Niculescu, 11. Em. Niculescu. Arbitru: Constantin Rădulescu – ajutat de A. Ştefănescu şi I. Livianu. Stadion: Romcomit.

 

1.

Unirea  Tricolor    Bucureşti

14

10

2

  2

31 : 19

22p

2.

Juventus    Bucureşti

14

  9

3

  2

50 : 21

21p

3.

Olympia    Bucureşti

14

  7

3

  4

29 : 18

17p

4.

Macabi    Bucureşti

14

  6

4

  4

28 : 23

16p

5.

Venus    Bucureşti

13

  6

2

  5

29 : 21

14p

6.

Sportul  Studenţesc    Bucureşti

14

  2

4

  8

17 : 39

8p

7.

Principele  Mihai    Bucureşti

14

  2

3

  9

19 : 39

7p

8.

Turda    Bucureşti

13

  2

1

10

22 : 45

5p

 

LOTUL ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1930/31: Bruno Bamberger (2, 1, 1), Gheorghe Brandabura (5, 0, 5), Andrei Bărbulescu (10, 3, 7), Temistocle Carianopol (12, 5, 7), Ion Constantinescu (8, 2, 6), Vasile Cristescu (1, 0, 1), Constantin Deleanu (7, 7, 0), Gyula Dobo (14, 7, 7), Valeriu Făgărăşanu (9, 2, 7), Traian Figaro (3, 0, 3), Sile Georgescu (5, 1, 4), Otto Hermann (9, 6, 3), Dumitru Ionescu (2, 0, 2), Dezideriu Lacky (5, 5, 0), Ion Maior (II) (14, 7, 7), Nicolae Petrescu (1, 0, 1), Mircea Rabega (1, 1, 0), Ladislau Raffinski (6, 6, 0), Tibor Remeny (9, 7, 2), Ardaş Sarian (2, 2, 0), Paul Schiller (1, 1, 0), Emerich Vogl (14, 7, 7), Rudolf Wetzer (I) (4, 4, 0), Ştefan Wetzer (II) (11, 4, 7). ANTRENORI: Rudolf Wetzer I (în tur) şi Emerich Vogl (în retur). PREŞEDINTE: Ettore Brunelli (până în data de 8 martie 1931) şi deputat Ion Dimitrescu (din data de 8 martie 1931).6

 

În paranteză, în dreptul fiecărui component al echipei sunt trecute, în ordine: numărul total de meciuri oficiale disputate în anul competiţional 1930/31, numărul jocurilor din tur şi, respectiv, din retur.

 

GOLGETERII ECHIPEI JUVENTUS ÎN EDIŢIA 1930/31:

11 GOLURI:          Gyula Dobo – 2 din penalty

9 GOLURI:            Temistocle Carianopol

8 GOLURI:            Andrei Bărbulescu

7 GOLURI:            Rudolf Wetzer (I)

4 GOLURI:            Ion Maior (II)

2 GOLURI:            Traian Figaro, Ladislau Raffinsky, Tibor Remeny, Emerich Vogl

1 GOL:                   Mircea Rabega, Ştefan Wetzer (II)

AUTOGOL:           Radu Niculescu (Olympia)

 

TOTAL JOCURI ÎN EDIŢIA 1930/31:

(14)         Gyula Dobo, Ion Maior (II), Emerich Vogl

(12)         Temistocle Carianopol

(11)         Ştefan Wetzer (II)

(10)         Andrei Bărbulescu

(9)           Valeriu Făgărăşanu, Otto Hermann, Tibor Remeny

(8)           Ion Constantinescu

(7)           Constantin Deleanu

(6)           Ladislau Raffinsky

(5)           Gheorghe Brandabura, Sile Georgescu, Dezideriu Lacky

(4)           Rudolf Wetzer (I)

(3)           Traian Figaro

(2)           Bruno Bamberger, Dumitru Ionescu, Ardaş Sarian

(1)           Vasile Cristescu, Nicolae Petrescu, Mircea Rabega, Paul Schiller

Aceasă poveste, pe lângă multe altele, face parte şi din cartea Petrolul Ploiesti, Istorie si Traditie – Volumul I Inceputurile. Ea este prima etapa dintr-un proiect strucuturat pe cinci volume a statiscianului si in acelasi timp petrolistului Razvan V. Fratila. Nascut in 1924, Juventus Bucuresti avea sa fie primul nume al echipei noastre, mutate ulterior la Ploiesti. O carte ce nu ar trebui sa lipsească din biblioteca niciunui petrolist. Cei care doriti sa achizitionati aceasta carte, puteti sa o faceti prin e-mail la ploiestipatrianoastra@yahoo.com sau pe pagina de facebook a comunitatii petroliste Ploiestiul Patria Noastra, facebook.com/PloiestiulPatriaNoastra pretul unui volum fiind de 65 de ron.

Notă: fotografiile din cuprinsul textului au caracter exclusiv pentru acest site şi nu pot fi folosite fără acordul autorului cărţii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un raspuns pt “File de poveste – perioada Juventus! Episodul XI – TITLUL DISTRICTUAL DECIS ŞI DE O CONTESTAŢIE”

 1. Stimate Domnule Frățilă,
  Vă felicit cordial pentru Volumul I al cărții despre Petrolul și pentru tot ce ați postat pe internet în legătură cu același subiect.
  Sunt un nepot al lui Traian Zăinescu (văr primar al tatălui meu), centrul înaintaș (și golgeterul) Juventusului anilor 30. Căzut la datorie foarte tânăr, în 1941, ca sublocotenent. Am postat și două fotografii cu el, pe blogul meu foto, una fiind dintr-o carte a lui Cibi Braun.
  V-aș fi recunoscător dacă-mi veți putea trimite câteva imagini și articole din presa vremii, despre unchiul meu, în amintirea sa, intuind și acordul Dumneavoastră tacit de a posta cîteva pe blogul meu (cu indicarea sursei, bineînțeles).
  Cu multă prețuire,
  Cristian Zăinescu, fost deputat

Lasa un comentariu