Share Button

Două puncte pierdute: Steaua – Petrolul 1-1

Mărturisesc că am ridicat din sprâncene a îndoială atunci când am văzut foaia de joc înaintea meciului din Ghencea. Boudejmaa şi Dore au fost trimişi în tribune, cei doi fiind jucători despre care Cosmin Contra a anunţat cu două zile înaintea jocului că vor rata derby-ul, fără a-i nominaliza. Boudjemaa şi-a nemulţumit antrenorul prin atitudinea arătată la antrenamente, în timp ce Dore, în locul căruia a fost preferat Abel Camara, a fost – cel mai probabil – păstrat pentru meciul de miercuri cu FC Vaslui şi înlocuit din raţiuni tactice.1385998710895
Petrolul a început meciul în aşezarea clasică, 4-2-3-1, acelaşi modul folosit şi de Reghecampf la Steaua. Ce m-a impresionat încă din primul sfert de oră a fost presingul susţinut al galben-albaştrilor. Petrolul a pus Steaua în dificultate printr-un joc curajos şi am văzut în primul sfert de oră multe situaţii în care lupii aveau 5, chiar 6 jucători în terenul advers. La mijlocul terenului, confruntarea dintre Hoban, De Lucas, Albin şi Bourceanu, Prepeliţă, Iancu a fost câştigată clar de trioul petrolist. Cheia jocului Stelei în multe rânduri, Bourceanu nu a avut în niciun moment timp să caute soluţii în momentul în care cobora să primească mingea de la fundaşii centrali. În stânga, Teixeira – omul meciului în opinia mea – şi-a ridiculizat adversarul direct, pe Chipciu, iar în dreapta tandemul Priso – Alcenat l-a pus în mare dificultate pe Latovlevici. Petrolul a încercat şi a reuşit încă din start să fie o echipă “scurtă”, cu distanţă mică între compartimente şi a dovedit că, atunci când este pusă sub presiune, Steaua are probleme mari. Teixeira şi Camara au avut ocazii periculoase în primul sfert de oră, iar cursul meciului ar fi fost mult mai favorabil dacă Petrolul ar fi reuşit să deschidă scorul. Faptul că Steaua a avut primul şut SPRE poartă în minutul 32, prin Latovlevici, spune multe despre cum a decurs prima parte a jocului. Finalul de repriză a adus însă şi o revenire în joc a roş-albaştrilor. După intervenţia excelentă a lui Pecanha, la o lovitură de cap a lui Szukala, golul a venit în cel de-al treilea minut de prelungiri (din două arătate de la margine) după o greşeală imensă a lui Benga. La o lovitură liberă de la 40 de metri lateral stânga, fundaşul central petrolist şi-a părăsit zona din centrul careului şi a sărit alături de Guilherme, însă nu l-a putut bloca pe Szukala, care a recentrat mingea trimisă de Bourceanu mult spre exterior. Spaţiul lăsat liber de Benga a fost cel din care Prepeliţă l-a executat pe Pecanha.
A doua repriză a fost cred, cea mai bună repriză făcută de Petrolul în această primă parte a sezonului. Faptul că “lupii” au încheiat prima parte cu o posesie inferioară (56-44% pentru Steaua) şi au încheiat meciul în avantaj (52% posesie totală pentru Petrolul) arată clar cine a fost stăpâna jocului în repriza secundă. Echipa lui Contra a avut în partea a doua o posesie de 58% şi a împins în permanenţă jocul spre poarta adversă, cele mai multe faze periculoase apărând în urma conlucrării excelente dintre Teixeira şi Guilherme. Până la golul lui Benga, venit după o fază aproape similară celei în care Steaua a deschis scorul, Albin a avut două ocazii uriaşe de egalare. Reghecampf a scos un mijlocaş ofensiv, pe Iancu, şi a introdus unul mult mai defensiv, pe Neagu, în  încercarea de a răspunde dominaţiei galben-albastre de la mijlocul terenului. Contra l-a scos pe Priso şi l-a aruncat în teren pe Hamza Younes. Albin a trecut în dreapta, iar Hamza a jucat în spatele lui Camara. Cu două minute înainte de golul egalării, Guriţă a plusat: l-a scos din joc şi pe Pablo de Lucas şi l-a trimis pe Walter Fernandez, pe care l-a trimis în flancul drept al atacului.
Cred că Petrolul putea obţine şi mai mult din acest meci. La două minute după gol, Contra l-a înlocuit pe Abel Camara cu Mustivar, exprimându-şi intenţia de a securiza acest 1-1 care, până una alta, menţine Petrolul în cărţi chiar şi pentru primul loc al clasamentului. După egalarea reuşită de Benga, fiecare echipă putea da lovitura: Adi Popa a trimis pe lângă din careul mic, iar Hoban, scăpat spre poartă într-o zonă centrală, a fost aproape de un super-gol cu un şut plasat spre colţul lung. Rămâne regretul celor două puncte pierdute, dar şi satisfacţia jocului prestat de Petrolul, mai ales în repriza a doua a meciului, când echipa s-a apropiat mult de ceea ce aşteaptă Contra şi fanii. Presingul şi jocul agresiv în sensul bun al cuvântului au făcut diferenţa şi sunt convins că, jucând în această manieră,echipa asta va pierde greu puncte în următoarele meciuri.

Răzvan Panaitescu scrie şi pe galbenalbastrii.ro 

Aici puteţi citi un material despre reacţia ridicolă a oficialilor stelişti după remiza cu Petrolul din Ghencea.

Lasa un comentariu